Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Glosář politických termínů

Index totality, jiřík, méně vyvinuté národy, povondra, seismus, třídní nepřítel, uprchlípník, xenofob, zemanule (a další).

B Č D G Ch  I J K L M O P R S T U V X Z

B

blbec je relativní pojem, označující člověka s jinými názory. Jak praví klasik:

Považujeme-li někoho za blbce, s největší pravděpodobností považuje za blbce i on nás.

Brusel je skloňován buď jako maskulinum nebo femininum podle toho, zda autor je pro evropskou integraci nebo pro suverenitu.

Č

čtvrttotalita je systém s indexem totality od 0,25 do 0,33; neboli systém tří až čtyř stran. Může být výsledkem pseudopoměrného systému s vysokou volební klausulí nebo zemanulí, případně i většinového systému ve státě s regionálně nehomogenními názory. Optimistické synonymum je třičtvrtědemokracie.

čtyři základní svobody, které přináší jednotný trh EU, jsou volný pohyb (kradeného) zboží, (nepřizpůsobivých) osob, (sexuálních) služeb a (špinavých) peněz.

D

decitotalita je systém s indexem totality od 0,1 do 0,2; neboli systém s pěti až deseti stranami ve sněmovně. Bývá výsledkem pseudopoměrného systému s volební klausulí nebo zemanulí.

G

gretén je vyznavač učení prorokyně Grety Thunbergové.

Ch

chcimír je člověk, jehož názory se podobají tomu, co zaznamenal už před před Druhou světovou speciální vojenskou operací Karel Čapek (Bajky a podpovídky, Útržky, 2, /1938/):

Pro věc míru není žádná cizí oběť dost velká. 

I

idiot byl v antickém Řecku muž, který se staral jen o své soukromé záležitosti a vyhýbal se účasti na veřejných věcech. Později byl tímto slovem označován člověk těžce alternativně inteligentní, zatímco středně alternativně inteligentní byl označován jako imbecil a lehce alternativně inteligentní jako debil.

imbecil je zastaralý výraz dnes nahrazený označením středně alternativně inteligentní.

Idiot a imbecil nemají na rozdíl debila volební právo. Prostonárodní říkadlo to vyjadřuje čtyřverším:

Debili, debili,
do sněmovny volili.
Imbecili brečeli.
že voliti nesměli.

index totality je převrácená hodnota počtu stran ve sněmovně. Tedy:

  • Systém jedné strany: 1,0; totalita.
  • Systém dvou stran: 0,5; polototalita neboli z optimistického pohledu polodemokracie.
  • Systém (tří až) čtyř stran: 0,25 (.. 0,33); čtvrttotalita neboli třičtvrtědemokracie.
  • Systém (pěti až) deseti stran: 0,1 (.. 0,2); decitotalita.

Výslednou hotnotu totality po volbách lze odhadnout jako přibližně trojnásobek volební klausule, například 3 × 5% = 0.15, tedy témeř 7 stran, decitotalita.

intelektuál

Našels už něco tak hrozného a vražedného a nesmyslného, aby tím některý intelektuál nechtěl obrodit svět?
(Karel Čapek: Válka s mloky)

internácek je hanlivé označení pro internacistu.

J

jiřík je člověk, který obětuje své blízké pro blaho cizích. Podle literární postavy z Erbenovy pohádky „Zlatovláska“:

Na vrchu na jedli bylo krkavčí hnízdo, a dole na zemi dvě krkavčata pištěly a naříkaly: „Otec i matka nám uletěli; máme si samy potravy hledat, a my ubohá písklata ještě lítat neumíme! Och pomoz, Jiříku, pomoz! nasyť nás, sic umřeme hladem.“ – Jiřík se dlouho nerozmýšlel, skočil s koně a vrazil mu do boku meč, aby krkavčata měly co žrát.

(Na druhou stranu je docela dobře možné, že Jiřík toho koně prostě nenáviděl za to, že  jeho ageistický výrok byl příčinou proč Jiřík upadl v nemilost.)

K

kapitalismus je zřízení, ve kterém dochází k vykořisťování člověka člověkem, zatímco v socialismu je tomu naopak.

klausule (volební) je minimální procento hlasů, které ještě nepropadnou v pseudopoměrném systému. Má podobný vliv jako volební zemanule. Etymologická poznámka: Volební klausule není pojmenována po Václavu Klausovi (jehož jméno doslova znamená více slavný vítězný lid), ale obsahuje stejný kořen jako například slova klaustrofobie nebo kloset. Slovní spojení uzavírací klausule je tedy pleonasmus.

L

levicový volič je přesvědčen, že u nás nejsou žádní skutečně levicoví politici, ale pouze pseudolevicoví kryptopravičáci.

M

méně vyvinuté národy jsou podle profesora Challengera méně odolné vůči účinkům jedovatého vesmírného etheru. Patří mezi ně například afričané, australští domorodci a slovanské národy Rakouské monarchie.

(Arthur Conan Doyle: Jedovatý pás (The Poison Belt, 1913), kapitola II Příliv smrti)„Ve spojitosti s účinky a šířením daturonu působí zákony, které by byly hluboce zajímavé, kdyby nám je čas, který máme k disposici, dovolil studovat. Jak dalece je mohu sledovat“ – tady přejel pohledem své telegramy – „méně vyvinuté rasy byly první kdo zareagoval na jeho vliv. Jsou tu politováníhodné zprávy z Afriky, a zdá se že australští domorodci byli již vyhubeni. Severní rasy zatím prokázaly větší odolnost než jižní.“[]„Zdá se že Indie a Persie jsou naprosto zničeny. Slovanské obyvatelstvo Rakouska je vyřízeno, zatímco germánské téměř nebylo ovlivněno.“

měsíčkář je označení pro ideové odpůrce používané lidmi, kterým se nelíbí, že jsou sami označováni jako sluníčkáři.

O

optimista vidí poloplnou láhev tam, kde pesimista vidí láhev poloprázdnou. Pesimista vidí v tunelu tmu, optimista vidí světlo na konci tunelu, realista vidí světla přijíždějícího vlaku; a strojvůdce vidí tři blbce na kolejích. V éře reálsocialismu se říkalo, že optimista se učí anglicky, pesimista se učí čínsky a realista se učí střílet.

P

pesimista vidí poloprázdnou láhev tam, kde optimista vidí láhev poloplnou. Pesimista vidí v tunelu tmu, optimista vidí světlo na konci tunelu, realista vidí světla přijíždějícího vlaku; a strojvůdce vidí tři blbce na kolejích. V éře reálsocialismu se říkalo, že optimista se učí anglicky, pesimista se učí čínsky a realista se učí střílet.

politický prostor nejen že není dvouhodnotový (jak se nám snaží namluvit zastánci většinového systému), ale není ani jednodimensionální (jak se domnívají například političtí diskutéři rajtující na chcíplé kobyle věčné otázky, zda náckové patří na krajní pravici nebo na krajní levici). Mezi významné osy politického prostoru patří například demokraticko-oligokraticko-autokratická, kolektivisticko-individualistická, nacionalisticko-internacionalistická, atheisticko-polytheisticko-monotheistická, progresivisticko-kozervativistická a mnohé jiné. Pokud bychom se omezili jen na tři a v každé z nich na čtyři úrovně (levice - levý střed - pravý střed - pravice), pak bychom měli 64 kombinací a maximální přípustný index totality by byl 0,015625; stejně tak při šesti osách o dvou hodnotách. Některé často diskutované osy jsou jen mlhavě definované, například pravo-levá.

polodemokracie je optimistecké synonymum k pojmu polototalita.

polototalita je systém s indexem totality 0,5. Je obvykle výsledkem většinového systému. Optimistickým synonymem je polodemokracie.

populista je odvozeno od latinského populus, což znamená totéž jako řecké demos, od něhož je odvozeno demokrat. Kdo má pocit, že nadávat protivníkům do demokratů zní přece jen poněkud divně, ten jim raději nadává do populistů a domnívá se, že to tak zní lépe.

povondra je člověk, který ví o katastrofální situaci v přímořských státech, ale domnívá se, že nás tady ve vnitrozemí se to netýká. Podle literární postavy z Čapkova románu „Válka s mloky“:

„Jak to, sem,“ vyhrkl starý pán jaksi popuzeně. „Myslíš jako sem do Prahy?“„Vůbec k nám do Čech,“ děl mladý Povondra ustaraně. „Já myslím, když už jsou Mloci až u Drážďan – –“„Ty chytráku,“ káral ho pan Povondra. „Jak by se sem dostali? Přes ty naše hory?“„Třeba po Labi – a potom dál podle Vltavy.“Otec Povondra pohoršeně zafrkal. „Prosím tě, po Labi! To by mohli leda do Podmokel, ale dál už ne. Tam jsou, holenku, samé skály. Já tam byl. Kdepak, sem se Mloci nedostanou, my to máme dobré. A Švýcar je na tom taky dobře. To je báječná výhoda, že my nemáme žádné mořské břehy, víš? Kdo má dnes moře, je chudák.“„Ale když teď jde moře až k Drážďanům – –“„Tam jsou Němci,“ prohlásil starý pán odmítavě. „To je jejich věc. Ale k nám Mloci nemůžou, to dá rozum. To by museli nejdřív odklidit ty skály; a nemáš ponětí, jaká by to byla práce!“„Copak práce,“ namítl zachmuřeně mladý Povondra. „Na to oni jsou! Vždyť víte, že v Guatemale dovedli potopit celé pohoří.“„To je něco jiného,“ děl se vší rozhodností starý pán. „Nemluv tak hloupě, Frantíku! To bylo v Guatemale, a ne u nás. Tady jsou přece jiné poměry.“Mladý Povondra vzdychnul. „Jak myslíte, tatínku. Ale když člověk pováží, že ty potvory už potopily nějakou pětinu všech pevnin –“„U moře, ty pytlíku, ale jinde ne. Ty nerozumíš té politice. Ony ty státy, co jsou u moře, s nimi vedou válku, ale my ne. My jsme neutrální stát, a proto oni na nás nemůžou. Tak je to. A nemluv pořád, nebo nic nechytnu.“

pravicový volič je přesvědčen, že u nás nejsou žádní skutečně pravicoví politici, ale pouze pseudopravicoví kryptolevičáci.

pravo-levá politická osa je sice často užívaný, ale jen mlhavě definovaná termín. Často je za ni považována osa prvního a třetího kvadrantu roviny určené kolektivisticko-individualistickou a internacionalisticko-nacionalistickou osou (viz například Náhumův výklad v Čapkově povídce Ukřižování).

proporcionálně demokratická liga je mezinárodní organisace sdružující národní poměrně demokratické strany.

R

realista je člověk, který není optimista ani pesimistaPesimista vidí v tunelu tmu, optimista vidí světlo na konci tunelu, realista vidí světla přijíždějícího vlaku; a strojvůdce vidí tři blbce na kolejích. V éře reálsocialismu se říkalo, že optimista se učí anglicky, pesimista se učí čínsky a realista se učí střílet. Interpolační realista předpokládá, že realistický odhad leží zhruba uprostřed mezi pesimistickým a optimistickým, zatímco extrapolační realista předpokládá, že pesimistický odhad leží zhruba uprostřed mezi realistickým a optimistickým.

S

seismus je víra, že Se to nějak vyřeší.

sluníčkář je člověk, který je stále přesvědčen, že je krásné slunečné počasí, a to i ve chvíli, kdy mu bouře bere střechu a sousedovi už blesk zapálil stodolu.

T

třičtvrtědemokracie je optimistické synonymum pro čtvrttotalitu.

třídní nepřítel musí být vyslovován se zřetelně dlouhými í.

Medek se jen usmíval. Když mu jednou Halas řekl, že je náš třídní nepřítel, odpověděl, že se diví, proč jen tři dny.

U

uprchlípník je překlad anglického výrazu "rapefugee". Vyskytuje se též překlad „uprchlívák“.

V

volby jsou ve své podstatě nekrvavou simulací občanské války. Vychází se z předpokladu, že kdo nedostane dost lidí k volebním urnám, ten by jich nedostal dost ani na barikády.  

X

xenofob je člověk, který není jiřík ani povondra. Je diskutabilní zda opakem je xenofil nebo oikofob. V praxi se jako antonymum používá termín „vítač“.

Z

zemanule (volební) je podíl počtu volebních obvodů k počtu zastupitelů. Má podobný vliv jako volební klausule. Například při volbách do sněmovny 14 ÷ 200 = 7%, čemuž odpovídá odhadovaný index totality 0,21; tedy asi 5 stran, decitotalita. Reforma navrhovaná v roce 2000 by zemanuli zvýšila na 35 ÷ 200 = 17,5 %, čemuž odpovídá odhadovaný index totality 0,525; tedy 2 strany, polototalita.

B Č D G Ch I J K L M O P R S T U V X Z

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Adámek | sobota 30.9.2023 19:01 | karma článku: 24,45 | přečteno: 1756x
  • Další články autora

Pavel Adámek

Lidé jsou převážně slušní, ale líní

Názorně je to vidět na eskalátorech v metru. Cestující stojí při jedné straně a nechávají v druhé polovině volný průchod těm, kteří chodí. Těch je ale překvapivě málo.

9.10.2023 v 15:39 | Karma: 14,98 | Přečteno: 441x | Diskuse| Politika

Pavel Adámek

O čtyřech oltářích

Mocná říše věhlasných mořeplavců – Prchlivý Pán větrů – Ohnivé lodě – Požehnání vodám Okružního moře.

28.9.2023 v 18:51 | Karma: 4,14 | Přečteno: 93x | Diskuse| Poezie a próza

Pavel Adámek

Knihy svatých rukou

Stvoření země a nebe – Vyzdvižení nebe – Stvoření a jména hvězd – Vyzdobení nebe – Stvoření a jména řek – Požehnání a posvěcení – Stvoření draka – Jeho spánek – Budoucí probuzení – Nebeská a pozemská ruka – Drak – Medvěd – Střed.

27.9.2023 v 9:47 | Karma: 3,75 | Přečteno: 95x | Diskuse| Poezie a próza

Pavel Adámek

Výprava na draka (2) Sen a skutečnost

Sen - Náraz do dřeva - Probuzení - Zlomená ruka • A co na to ChatGPT: Pravá povaha draka - Pravda o dracích - Sen o dračí moudrosti.

26.9.2023 v 6:03 | Karma: 0 | Přečteno: 67x | Diskuse| Poezie a próza

Pavel Adámek

Výprava na draka (1) Večer v hospodě

O rozdílu mezi zelenými a červenými draky – Co se odehrálo mezi červeným a bílým drakem – Co dělají draci s obětovanými pannami – Dračí jídelníček – Jak vypadá sedmihlavý drak.

24.9.2023 v 23:23 | Karma: 6,03 | Přečteno: 161x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Výkonný výbor TOP 09 schvaluje nominaci Ženíška na post ministra pro vědu

9. května 2024,  aktualizováno  7:05

Širší vedení vládní TOP 09, výkonný výbor, se schází už v 7 hodin ráno, aby schválilo nominaci...

Víkend bude oblačný s až 22 stupni, od pondělí opět deštivo i bouřky

9. května 2024  6:58

Přímý přenos Konec druhého květnového týdne bude typicky jarní, poslední noc s přízemními mrazíky bude ta ze...

Izrael bombami zabíjel civilisty v Gaze, zdůvodnil Biden zastavení dodávek

9. května 2024  6:22

Izrael podle amerického prezidenta Joea Bidena použil bomby dodávané Spojenými státy k útokům, při...

Poslanci projednají korespondenční volbu pro české občany v zahraničí

9. května 2024  5:15

Na mimořádné schůzi se poslanci vrátí k návrhu vládní koalice na zavedení možnosti korespondenční...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 8
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 377x
Poměrný demokrat, conlanger, qaršaťan. Badatel o historii Hexapotámie ve všech paralelních i sériových světech.

Seznam rubrik